Vanaf 27 maart 2020 is de aanvraagprocedure voor tegemoetkoming schade Covid-19 opengesteld. 

De tegemoetkoming is voor aangewezen branches en is gebaseerd op de SBI code van de hoofdactiviteit, zoals vermeld in de uittreksel KVK op datum 15 maart 2020.

Voor de aanvraag heeft u of DigiD of EHerkenning1 nodig. De aanvraag kunt u ook laten doen door een intermediair. Daarvoor moet u de intermediair wel machtigen. 

Onze bestaande relaties hebben wij vandaag op de hoogte gebracht van de procedure en ook nadere toelichting gegeven. Als u geen bestaande relatie bent dan kunnen wij ook voor u de tegemoetkoming aanvragen. Neem hiervoor Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met ons.

De tegemoetkoming is een eenmalige vaste bedrag van € 4.000. En wordt aangevraagd via de site van het Rijksdienst Voor Ondernemers. Via deze link komt u rechtstreeks op de aanvraagpagina. 

Zorg dat u vooraf de volgende gegevens bij de hand heeft:

  • het KVK-nummer van uw onderneming (let op: niet het vestigingsnummer/RSIN);
  • de SBI-code van de hoofdactiviteit van uw onderneming;
  • het bankrekeningnummer van uw onderneming;
  • het correspondentie- en bezoekadres van uw onderneming;
  • uw contactgegevens: naam, telefoonnummer, e-mailadres.

De aanvraag kan tot uiterlijk 26 juni 2020 17:00 CET. Als de aanvraag achteraf ten onrechte is gedaan dan kan de tegemoetkoming worden teruggevorderd, de overheid heeft die mogelijkheid tot 5 jaar na verstrekking.

Fiscale gevolgen

De tegemoetkoming is een eenmalig bedrag voor de doorlopende kosten die u als ondernemer heeft. De kosten die u maakt zijn aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Daarmee is de vergoeding ook belast voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. 

Voor de vergoeding wordt geen tegenprestaties verwacht en gevraagd. Daarmee is de vergoeding voor de omzetbelasting duidelijk een onbelaste vergoeding en bent u geen 21% omzetbelasting over verschuldigd.